Dostępne na rynku testy Food Detective są coraz częściej stosowanym narzędziem w profilaktyce zdrowia i leczeniu wielu schorzeń czy eliminacji nieprzyjemnych objawów np. ze strony układu pokarmowego.
Wykonując test na nietolerancje pokarmowe badamy 59 produktów żywnościowych:
Zboża:
kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies.
Orzechy i strączkowe:
migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja.
Mięsa:
wołowina, kurczak, jagnięcina, wieprzowina.
Ryby i owoce morza:
mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra)
Warzywa:
brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta).
Owoce:
jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory.
Inne:
jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.